Jeugdstrafrecht

Het jeugdstrafrecht geldt voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. In het jeugdstrafrecht gelden andere regels dan bij het strafrecht voor volwassenen. Om goede rechtsbijstand te kunnen bieden moet een advocaat op de hoogte zijn van deze afwijkende regels. Wij hebben veel ervaring met het jeugdstrafrecht en begrijpt bovendien dat het belangrijk is om de procedure en de regels op een begrijpelijke manier uit te leggen aan de verdachte jongere en aan zijn of haar ouders.

Wat voor straffen zijn er?

Als een minderjarige een eerste vergrijp pleegt, wordt binnen het jeugdstrafrecht vaak een officiële waarschuwing gegeven. Dit kan echter alleen bij een licht vergrijp en slechts éénmalig. Na een waarschuwing of bij een ernstiger vergrijp wordt gekozen tussen een taakstraf of voor de kinderrechter verschijnen.

De kinderrechter krijgt bij de zitting advies van de Raad voor de Kinderbescherming over de straf. Vaak volgt er geen gevangenisstraf, maar een combinatie van een leer- en werkstraf. Jonge mensen moeten immers de kans krijgen om te leren van hun fouten. Bij ernstige gevallen kan wel een uitzondering worden gemaakt en kan de verdachte jeugddetentie worden opgelegd. Bij zeer ernstige gevallen kan er zelfs voor worden gekozen om de minderjarige als een volwassene te berechten.

Ons advocatenkantoor in Rotterdam helpt u graag in deze moeilijke periode. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.